Nieuws

Literair-muzikale avond

In samenwerking met stichting SMK organiseert HuB. Bibliotheek Kerkrade een literair-muzikale avond met de veelzijdige auteur van romans, filmscenario’s en toneelstukken Arthur Japin & musicus Pierre Rietrae.

Japin, bekend om zijn prachtige taalgebruik, is op zijn best in bijzondere geschiedenissen van buitengewone personages, die hij diepgaand onderzoekt. Deze avond vertelt hij over de totstandkoming van zijn boek Kolja, een spannend verhaal over de doofstomme beschermeling van de broers Tsjaikovski, die probeert de ware toedracht van de mysterieuze dood van Pjotr Tsjaikovski in Sint-Petersburg te ontrafelen. Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen - tot de staatsbegrafenis - heeft hij om de waarheid te achterhalen... 

Na de pauze neemt musicus en oud directeur van de muziekschool, Pierre Rietrae, u aan de hand van luistervoorbeelden mee naar de laatste jaren van Tsjaikovski. Door de jarenlange financiële ondersteuning van zijn vereerster Nadezjda von Meck, kon hij zich volledig wijden aan zijn composities, echter in 1890 komt hier plotseling een einde aan. Het steeds ontwijken van zijn seksuele geaardheid en het nooit mogen ontmoeten van N. von Meck waren voor de diepgelovige componist te horen en te voelen in zijn muziek. Zijn 6e symfonie wordt als “Meesterwerk” gezien. Het werk eindigt in wanhoop en 9 dagen na de première overlijdt Tsjaikovski. Is zijn 6e symfonie een muzikale afscheidsbrief en werd zijn onderdrukte homoseksualiteit hem te veel?

Wanneer: 12 april 2018, van 19:00 tot 21:30
Waar: HuB. Bibliotheek Kerkrade, Martin Buberplein 15
Kosten: Leden Bibliotheek en SMK gratis, niet-leden betalen € 2,50

Reserveren via: 045 - 763 05 20 of